Dieta orekatua egiteak sendotu egiten du bihotzaren osasuna. Bihotzaren Espainiako Fundazioak (FEC) hamar elikagai nabarmentzen ditu bihotzarentzat ezaugarri onuragarriak dituztelako:
- Intxaurrak: ugari izaten dituzte omega 3 gantz azidoak, bihotza babesten dutenak, eta, ondorioz, bihotz-hodietako arazoei aurrea hartzen diete.
- Brokolia: azido folikoa izaten du, burdina, kaltzioa, K bitamina, herdoilaren aurkakoak… Lagundu egiten du hodietako istripuak izateko arriskua murrizten.
- Txokolate beltza: lagundu egiten du arterien malgutasuna lehengoratzen eta saihestu egiten du leukozitoak odol-hodietako paretetan itsatsi daitezen.
- Marrubiak: flabonoideak dituzte, eta lagundu egiten dute arteriak dilatatzen, babestu egiten dute endotelioa (odol-hodien barne geruza) eta kontrolatu egiten dute arteria tentsioa.
- Currya: kurkumina izaten du, herdoilaren aurka egiteko gaitasun handia duen osagaia, zeinak murriztu egiten baitu bihotz gutxiegitasuna eta hipertentsioa izateko probabilitatea, hanturen aurka egiteko balio duelako.
- Te berdea: egunean katilukada bat edo bi hartzeak lagundu egiten du bihotz-hodietako gaixotasunei aurrea hartzen, lagungarria baita odolean gantz maila handiak ez izateko.
- Oliba olioa: gantz azidoak eta herdoilaren aurkakoak ditu, eta egunero hartzeak lagundu egiten du bihotz-hodien osasuna zaintzen.
- Izokina: lagundu egiten du kolesterola eta triglizeridoak murrizten eta handitu egiten du odolaren jarioa, hobetu egiten duelako arterietako pareten malgutasuna.
- Ardo beltza: etanolak eta polifenolek eragin onuragarriak dituzte aterosklerosia sortzen duten hantura-molekulen gain.
- Lekaleak: kalitate bikaineko proteinak dituzte, eta gantz gutxi daukatenez, lagundu egiten dute odoleko kolesterola maila osasungarrian egon dadin.
– See more at: http://revista.consumer.es/web/eu/20160501/actualidad/tema_de_portada/78491_3.php#sthash.3HuP7kST.dpuf