Psikoteknikoak: Elikagai kutsatuak: osasun publikoa arriskuan dagoenean

Psikoteknikoak: Elikagai kutsatuak: osasun publikoa arriskuan dagoenean

Jakien eta edarien bidez transmititzen diren gaixotasunen inguruko azterketa, elikadura arloko alerta sarera heltzen diren jakinarazpenak barne

2015. urtean elikadura arloko alerten sareak 3.000 agerraldi jakinarazi zituen baina %6 bakarrik izan ziren berehalako arreta edo esku hartzea eskatzen zutenak. 

Elikagaiekin beti dago arriskua. Kontsumoaren, Elikadura arloko Segurtasunaren eta Nutrizioaren Espainiako Agentziak berak (AECOSAN) esaten du hori, eta erakunde horri dagokio elikadura arloko segurtasuna sustatzea eta kontsumitzaileak babestea.

Azken hilabeteetan, hain zuzen, elikadura arloko zenbait intoxikazioren berri eman dute komunikabideek. Adibidez, joan den maiatzean, Almeriatik zetozen atun sorta batzuek zeukaten histamina kantitate handiak eragin zituen halakoak (50 lagun baino gehiago kutsatu ziren Espainiako Estatu osoan). Eta norobirus batek gastroenteritis agerraldia eragin zuen Sant Cugat-eko eskola batean (Bartzelona), eta 200 ikasle baino gehiago intoxikatu zituen.

Azken hamarkadetan, dena den, asko aurreratu da arlo horretan, eta etengabeko zainketa lanean ari den sare zabal bat hedatua dago, elikagaiekin zerikusia duen edozein arrisku edo gorabehera sortuko balitz ere eta kontsumitzaileen osasuna arriskuan jarri.

Atzean gelditu dira ospe handia izan duten zenbait iruzur, adibidez koltza olio faltsutuak Espainiako Estatuan eragin zuena: handizka saltzen zuten, eta Espainiako historian izan den pozoitze kasurik handienetakoa eragin zuen. 1981. urtean izan zen pandemia hark 25.000 lagun ingururi egin zien kalte 20 probintziatan, eta 300 hildako baino gehiago eragin zituen.

EROSKI CONSUMERek sakonago aztertu nahi izan du jakien eta edarien bidez kutsatzen diren gaixotasunen inguruko gaia (zer-nolako prebalentzia duten, Estatuan agerraldirik ohikoenak zein diren…), eta elikadura arloko alerta sareak egiten dituen ohartarazpenen ingurukoa ere bai. Horretarako, zenbait informazio iturri erabili ditu: Carlos III Osasun Institutua (ISCIII), AECOSAN, Informazioa Azkar Trukatzeko Sistema Koordinatua (SCIRI), Elikagai eta Edari Industrien Espainiako Federazioa (FIAB) eta Elikadura Eskolako Elikadura Behatokia.

Uso de cookies

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies